Ferratová sezóna je už v plnom prúde.

Via ferrata znamená v doslovnom preklade „železná cesta“. Ide o umelo zaistenú horolezeckú cestu v skale, ktorej prirodzený stupeň obtiažnosti zmierňujú železné rebríky, oceľové kramle a kolíky, istiace oceľové laná, reťaze a podobne. K ich využívaniu nie sú potrebné špeciálne horolezecké techniky.
Všetky tieto pomôcky umožňujú aj priemerne zdatnému turistovi dostať sa bezpečne na miesta, kam ešte donedávna vystupovali len horolezci. V chránenej oblasti tiež poskytuje výhodu presne určenej cesty a neumožňuje zbytočný pohyb v okolí.
Prvé zaistené cesty vznikli v polovici 19. storočia a mnohé z nich, ktoré sú využívané aj dnes, boli zaistené počas 1. svetovej vojny. Prvá skutočná Via ferrata bola vytvorená v roku 1843 na Hoher Dachstein v rakúskych alpách.

Požiadavky na vybavenie sú menšie, ako pri samotnom skalnom lezení. Na istenie budete potrebovať sedací úväz (prípadne celotelový úväz), prilbu a ferratový set. Ferratový set tvoria tlmič pádu a elastické popruhy, ktoré sú zakončené špeciálnymi karabínami s automatickou poistkou. Toto vybavenie môžete doplniť aj o rukavice, ktoré Vás ochránia pred prípadným zranením (rozstrapkané konce lana, vytŕčajúce drôtiky...), chladom z ocele a zároveň sa lepšie udržíte na oceľovom lane. Netreba zabúdať na správnu obuv. Na zaistené cesty budete potrebovať obuv s pevnou podrážkou a špičkou.